Meows & tricks

.

Je kunt helemaal los gaan met leuke dingen, maar.... 

Water- en etensbakjes

Katten hebben een voorkeur voor glas of keramiek. Gebruik geen plastic. Zet het water en voerbakje minimaal 2 meter uit elkaar. En niet in de buurt van de kattenbak.

Kattenbak

Zet de kattenbak op een rustige plek waar je kat makkelijk kan komen. Kies een bak zonder kap. Gebruik kattenbakvulling die geurloos, zo fijn mogelijk en klontvormend is. Zorg dat je ook een schepje hebt.

Slaapplekje

Creëer knusse, comfortabele rustplekjes op verschillende plekken in huis. Je kunt kussens, mandjes of dekens gebruiken. Katten zitten graag hoog, dus niet op de vloer.

Krabpaal

Katten moeten hun nagels scherpen. Zorg voor een goede krabpaal om je meubels te sparen.

Reismand

Een goede reismand is belangrijk omj e kat naar huis te vervoeren, maar ook voor een bezoek aan de dierenarts. Zorg ervoor dat de mand groot genoeg is voor je kat (en bedenk dat hij nog gaat groeien!). Je kat zou er ruim in moeten kunnen staan en draaien.

Voer

Geef altijd voer van premium kwaliteit dat speciaal voor katten gemaakt is. Als het kan, geef dan hetzelfde voer dat je kat al kreeg op zijn vorige adres.

Kattenklimboom

Katten houden van klimmen en zitten graag hoog. Zeker als je een binnenkat hebt is een klimboom erg fijn voor je kat. Als alternatief kun je plankjes op verschillende hoogtes aan de muur hangen, vensterbanken en hogere meubels gebruiken.

Speeltjes

Speeltjes en spelletjes zijn belangrijk om de natuurlijke jachtinstincten van je kat de ruimte te geven. Simpele dingen als een propje papier of een touwtje kunnen net zo leuk zijn als iets uit de dierenwinkel. Laat je kat nooit spelen met elastiekjes, of andere dingen die ingeslikt kunnen worden.

 

 

Meerdere katten?

Als je meerdere katten hebt, dan hebben ze al- lebei eigen eet- en drinkbakjes nodig. Voor het aantal kattenbakken geldt: het aantal katten + 1 extra. Voor 1 kat heb je dus 2 bakken nodig en voor 2 katten 3.

Maak je huis kat-proof

Je wil natuurlijk dat je huis een veilige plek is voor je lieve kitten. Je huis kat-proof maken is bijna hetzelfde als je huis kindvriendelijk

maken. Het enige verschil is dat je kat ook de hoogte in zal gaan.

Spullen die in huis staan

Haal alles wat stuk kan vallen (denk aan glas, fotolijstjes of porselein) als je kat het zou omstoten weg. Zo voorkom je dat je kat gewond raakt en waardevolle spullen kapot gaan. Houd er rekening mee dat je kitten goed kan klimmen en springen.

Brandende kaarsen

Zorg ervoor dat als je kaarsen brand, je kitten er niet bij kan. De vacht en snorharen zijn licht ontvlambaar.

Balkon en ramen

Als je op een verdieping woont of je huis meerdere verdiepingen heeft, dan loop je het risico dat je kat uit een openstaand raam of van het balkon valt. Zorg ervoor dat je dit afschermt, met netten of gaas.

Let op: heb je kanttelramen?

Als je kat hierin klem komt te zitten kan dit dodelijk aflopen. Er zijn speciale rekjes verkrijgbaar om dit te voorkomen.

Toiletbril

Doe de deksel van het toilet altijd omlaag. Als je kitten in het toilet valt dan kan hij er misschien niet meer uitkomen. Wees ook voorzichtig met toiletblokken, die zijn chemisch.

Fornuis

Als je een elektrische kookplaat hebt, let er dan op dat je kitten zijn pootjes niet brandt. Als je gekookt hebt kun je een pan koud water op de betreffende plaat zetten. Zo voorkom je ongelukjes.

Elektriciteitskabels

De draden bewegen als je kitten ermee aan de haal gaat. Daarom zijn ze leuk om mee te spelen en aantrekkelijk om op te kauwen. Houd ze daarom uit de buurt van je kat. Door middel van bijvoorbeeld kabelgoten, het wegwerken van de draden onder vloerbedekking of op een andere manier.

Kleine spulletjes

Touw, naald en draad, oordopjes en haarelastiekjes zijn voorbeelden van dingen die gevaarlijk zijn voor je kat. Het komt helaas vaak voor dat ze deze opeten.

Giftige stoffen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo kan een kat helaas niet alleen vergiftiging oplopen door het eten van iets giftigs, maar ook door giftige stoffen die op de vacht terecht zijn gekomen en daarna worden opgelikt door de kat. Andere oorzaken van vergiftiging zijn het inademen van schadelijke stoffen en opname via de huid, vooral via de voetkussentjes. Er zijn veel dingen die je beter uit de buurt van je kat kan houden om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Veel voorkomende vergiftigingen:

Planten: lelies, tulpen, sagopalm, rododendrons, oleanders en cyclamen.

Menseneten: chocola, knoflook, druiven, champigions. Lekker voor mensen, maar giftig voor katten.

Schoonmaakproducten: bleek, ontsmettingsmiddel, poetsmiddel, wasmiddel etc. Let vooral ook op met terrasreiniger. Dat likken katten vaak op.

Autoproducten: brandstof, antivries, rem- en ruitenwisservloeistof etc. Let op: sommige katten vinden de smaak van glycol in antivries heel lekker.

Beautyproducten: deodorant, nagellak, haarverf, remover, crèmes, etc.

Medicijnen voor mensen: paracetamol, laxeermiddel, aspirine en antidepressiva zijn heel gevaarlijk voor katten. Zelfs door een kleine

hoeveelheid kan je kat al heel ziek worden of zelfs overlijden.

Decoratiematerialen: verf, terpentine, beits, lak, verfverwijderaar. Als dit op de vacht komt kan je kitten dat oplikken tijdens het wassen. Dit kan voor brandwonden, blaren en irritatie in de mond of op de huid zorgen.

Bestrijdingsmiddelen: insectenspray, gif voor bijvoorbeeld ratten, muizen en slakken,

antischimmelproducten. Deze zijn niet alleen slecht voor ongedierte, maar ook giftig voor katten.

 

Bewaar producten die gevaarlijk zijn voor je kat op een veilige plek waar je kat er niet bij kan. Denk je dat je kat vergiftigd is? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts. Neem eventueel de verpakking of gebruiksaanwijzing van het betreffende product mee.